bizili (combi: digitaal en papier). Het is in de digitale wereld van vandaag heel eenvoudig om auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden die je op het internet vindt, te hergebruiken binnen je onderneming of instelling. Enkele voorbeelden. Auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden knippen en plakken. Een interessant artikel op het internet opslaan op een smartphone, tablet, computer of server. Dit artikel digitaal delen met collega’s of met een adviseur buiten het bedrijf. Een Teams of Zoom vergadering waarin externe, beschermde teksten en beelden worden getoond. Een beschermde foto vanuit Google of Bing verwerken in een PowerPoint presentatie. Snel nog even dat interessante rapport afprinten voor op de trein. Cartoons of quotes delen in een professionele context.
Ondernemingen en overheidsinstellingen hebben wettelijk echter een licentie nodig voor digitaal kopiëren of citeren, interne of externe digitale verspreiding, presentaties, prints en scans van auteursrechtelijk beschermde werken (art. XI.165 Wetboek van Economisch Recht). Auteursrechten individueel proberen te regelen voor al hun medewerkers, kan in de digitale wereld echter een echt titanenwerk zijn.
Er staan miljoenen beschermde bronwerken op het internet, en er komen er nog elke dag bij. Veel online bronwerken – denk bv. aan een foto op Google of Bing – vermelden de naam of de contactgegevens van de rechthebbende(n) niet. De rechthebbende kan trouwens ook buitenlands zijn. Het is dus vaak onduidelijk of, waar en hoe je een individuele licentie kan afsluiten. Het is daarnaast ook van belang dat je de licentievoorwaarden consulteert. Licentievoorwaarden moeten trouwens restrictief worden geïnterpreteerd: wat de rechthebbende niet uitdrukkelijk en specifiek toestaat, is verboden. Heb je personeel in dienst, dan wordt het nog wat moeilijker. Je moet je er dan van verzekeren dat je voor elke digitale reproductie, overname, communicatie of presentatie van externe auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden voor professioneel gebruik van elk van je werknemers, een sluitende individuele licentie hebt afgesloten. Het is voor je onderneming of instelling wellicht echter niet eenvoudig om het gebruik van externe beschermde teksten en beelden volledig in kaart te brengen voor al jouw werknemers.
Daarom kiezen al meer dan 80.000 Belgische ondernemingen en instellingen voor bizili. bizili is de nieuwe naam van de ‘gecombineerde licentie’ van Reprobel. bizili regelt zowel de meest courante vormen van digitale reproductie/communicatie als papieren reproducties van beschermd werk in één handige bundel, voor Belgische en voor een nagenoeg wereldwijde selectie van buitenlandse bronwerken. Je kan bizili zien als een soort omniumverzekering die een erg ruime licentiedekking en rechtszekerheid biedt en die maximaal beschermt tegen auteursrechtelijke inbreuken in de digitale wereld.